przepisy, porady i ciekawostki kulinarne

Ciecierzyca: dlaczego warto po nią sięgać?

Jest rewelacyjnym źródłem białka, nic więc dziwnego, że tak chętnie sięga po nią kuchnia wegańska. Ciecierzyca może stać się wspaniałym zamiennikiem dla mięsa, a ponieważ przepisy na dania z jej udziałem są ciekawe, chętnych na włączenie jej ziaren do swej diety nie brakuje.

Co warto wiedzieć o ciecierzycy?

Cieciorka jest bardzo popularna w rejonie śródziemnomorskim, choć przepisy na dania z takim dodatkiem zajmują też ważne miejsce w menu wielu Polaków. Ta roślina strączkowa może się pochwalić wspaniałym ogromną wartością odżywczą i wybornym smakiem, dzięki czemu sięganie po nią staje się dla każdego z nas doświadczeniem niezwykle przyjemnym.

Jakie przysmaki można przygotować z ciecierzycy?

Ciecierzyca świetnie sprawdza się w połączeniu z innymi warzywami, warto ją zatem podawać w duecie z papryką lub pomidorami. Kolendra, czosnek, cebula, sól i pieprz – oto przyprawy, dzięki którym dania z ciecierzycą staną się smaczniejsze i nabiorą wybornego charakteru. Co można przygotować? Zupę z cieciorki i szpinaku, aromatycznego kurczaka w pomidorach oraz wiele warzywnych gulaszy, w których ciecierzyca połączy się z ziołami oraz innymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *