przepisy, porady i ciekawostki kulinarne

Olej z pestek dyni – właściwości i zastosowanie + przepis

Przez wiele osób olej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem. Olej z pestek dyni, poza swoimi prozdrowotnymi właściwościami jest także niesamowicie smaczny. Zobacz jakie ma właściwości i poznaj nasz przepis.

Przez wiele osób olej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem. Możemy go pozyskiwać za pomocą tłoczenia na zimno pestek dyni, które wcześniej nie były prażone. Dzięki takiemu działaniu uzyskamy olej roślinny, który charakteryzuje się swoim zielono-brązowym kolorem. Olej z pestek dyni to produkt, który charakteryzuje się swoimi wieloma właściwościami zdrowotnymi. W związku z tym jest on bardzo często wykorzystany między innymi w medycynie estetycznej. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Jakimi właściwościami cechuje się olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni jest głównie doceniany za sprawą niemałej zawartości tłuszczów roślinnych. Aż 80 procent tłuszczów, jakie znajdują się w takim oleju to nienasycone kwasy, a zaledwie 20 procent to nasycone. Kwasy tłuszczowe to składniki, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ są one nam konieczne do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Najważniejszym nienasyconym kwasem tłuszczowym, jakie znajduje się w tym oleju, jest omega-6, bez którego funkcjonowanie naszego organizmu jest po prostu niemożliwe. Jego niedobór może skutkować bezpłodnością, zmianami skórnymi, znacznie zmniejszoną odpornością naszego organizmu, a także wieloma innymi chorobami. Warto również wspomnieć, że olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w skwalen oraz fitosterole. Jest to także produkt przeciwgrzybiczy, antybakteryjny oraz przeciwutleniający.

Jak wygląda zastosowanie oleju z pestek dyni?

Wykorzystuje się go przede wszystkim w medycynie niekonwencjonalnej, z racji tego, iż w zupełnie naturalny sposób może pozwolić nam na walkę z wieloma problemami zdrowotnymi. Poleca się go mężczyznom, którzy borykają się z przerostem prostaty. Powiększanie gruczołu krokowego to coś, co prowadzi do silnego dyskomfortu w czasie oddawania moczu. Co więcej, może ono prowadzić do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, dlatego warto profilaktycznie stosować olej z pestek dyni. Warto również wspomnieć, że od bardzo długiego czasu stosuje się go, jako pomoc w walce ze wszelkiego rodzaju pasożytami jelitowymi. Jest to także jeden ze sposobów, który pozwala nam na redukcję cholesterolu. Co więcej, składniki, jakie znajdują się w oleju z pestek dyni, znacznie zmniejszają ryzyko zachorowalności na nowotwór oraz choroby serca. 

Jak dawkować olej z pestek dyni?

W przypadku, gdy zamierzamy zażywać olej z pestek dyni, jako środek leczniczy, należy robić to według zalecanych dawek. W przeciwnym razie oczekiwane przez nas efekty mogą wcale się nie pojawić. Kiedy mamy do czynienia z osobą dorosłą, to rekomendowaną dawką jest zażywanie jednej łyżeczki oleju trzy razu w ciągu dnia. Dzieci powinny zażywać taką samą dawkę, jednak jedynie raz na dobę. Produkt powinien być przez nas spożywany na zimno, bez żadnego podgrzewania. Nie możemy również zapomnieć, że w czasie spożywania oleju z pestek dyni, narażamy nasz organizm na niestosowny stosunek kwasu omega-6 do omega-3. W związku z tym należy pamiętać, aby stale przyjmować produkty, które są bardzo bogate właśnie w kwas omega-3. Olej z pestek dyni powinien być również przechowywany w suchym oraz ciepłym miejscu. W przypadku, gdy zastosujemy się do wyżej wymienionych zaleceń, produkt będzie zdatny do spożywania nawet do 3 miesięcy od jego otwarcia. Jest to jednak produkt naturalny, dlatego termin przydatności kończy się stosunkowo szybko.

Jak widać, olej z pestek dyni ma wiele zalet. Jeśli zatem chcemy o siebie zadbać, to warto go przyjmować w rozsądnych ilościach, a na pewno zobaczymy efekty. 

Deser kakaowy z olejem z pestek dyni

Recipe by Wariatka w kuchni
Porcje

2

porcje
Czas

15

minutes
Kaloryczność

200

kcal

Oto przepis na przepyszny deser z wykorzystaniem oleju z pestek dyni. Kasza manna w połączeniu z kakao idealnie komponuje się z miodem i słodkimi owocami. Olej w tym zestawieniu dodaje pewnej nieoczywistej nuty smakowej i sprawia, że cały deser poza walorami smakowymi jest także zdrowy.

Składniki

  • 150 ml mleka

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżka miodu

  • 0,5 łyżki wiórek kokosowych

  • rodzynki i owoce

  • olej z pestek dyni SOSTA

Sposób przygotowania

  • Mleko zagotowujemy. Dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej mieszaniny.
  • Gdy mleko i kakao są gotowe, dodajemy miód i wiórki kokosowe. Ponownie mieszamy/
  • Dodajemy kaszę manną i mieszamy aż kasza wyraźnie zgęstnieje.
  • Po osiągnięciu oczekiwanej konsystencji kaszy, zdejmujemy garnek z kuchenki, dosypujemy rodzynki i mieszamy.
  • Gotową mieszankę przekładamy do silikonowej foremki, a następnie na talerz. Możemy również użyć łyżki do lodów.
  • Całość polewamy olejem z pestek dyni oraz opcjonalnie dekorujemy cukrem pudrem i owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *