przepisy, porady i ciekawostki kulinarne

Przepis na aromatyczny bulion warzywny

Najlepsze są przepisy kulinarne proste i sprawdzone. Nasze babki i testowały je przez setki lat. Niektóre sięgają tak głęboko w historii cywilizacji, że trudno stwierdzić, kiedy powstały. Jednym z takich elementów i przepisów, które stanowią bazę do wielu potraw, jest bulion warzywny. Zacznijmy jednak po kolei.

Z bulionu warzywnego nosi jak z czarodziejskiej szkatułki wyłaniać się aromat nie tylko pospolitych warzyw, ale i też najbardziej wyszukanych ziół. Danego bulionu używa się wszystkich warzyw. Tych korzennych i liściowych. Tak skonstruowany bulion to najlepsza podstawa do wielu tradycyjnych polskich zupa. Zupy to przecież jedno z bardziej atrakcyjnych i wyszukanych dań kuchni polskiej.

Od czego należy zacząć?

Po pierwsze Trzeba zebrać potrzebne warzywa. Następnie starannie umyć je. I wtedy możemy zacząć Jak kroić. W tym czasie w dużym w garnku ustawionym na małym gazie rozpuszczamy odrobinę pysznego wiejskiego masła. Niektórych dziwi, że do rosołu dodajemy masło. Jednak należy pamiętać, że jest to bulion warzywny, a nie wywar z mięsa.

Dodajemy przyprawy

Do masła należy dodać wszystkie potrzebne przyprawy. Przyprawy serwujemy według gustu. Kiedy przyprawy rozgrzeją się na maśle, można zdecydowanym ruchem zadać wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Wtedy rozpocznie się proces smażenia. Warzywa powinny się jedynie lekko zeszklić, a nie przypalić. Powinny być lekko zrumieniona z wszystkich stron. Wtedy do lekko smażonych się na tłuszczu warzyw dodajemy świeżo zebrane zioła i czosnek w Ząbkach. Ważne, żeby czosnku nie obierać z łupinek. Dają one charakterystyczne mocny czosnkowy zapach i smak.

Tak przygotowany zestaw należy dusić jeszcze przez kilka minut. Jednak nie więcej niż 5. Po czym zalewamy wszystko wodą. Zalany zestaw warzyw przypraw i ziół powinien się zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum. W zależności od wielkości garnka i ilości znajdującego się w nim płynu.

Nie ma bulionu bez cebuli

Teraz dalsze prace nad smakiem naszego eleganckiego i wyszukanego bulionu. Należy przygotować średniej wielkości cebule. Obrać ją z suchych łusek. Przekroić na pół. I każdą z połówek starannie opiec nad gazem. Opiekana cebula może się nawet lekko przypalić. Jest to wskazane. Opaloną cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy około dwóch godzin. Po tym czasie całość cedzimy przez gęste sito lub jeśli nie mamy dość gęstego rzeszota składany do zwykłego durszlaka płat świeże i gazy. Wszystkie drobiny pozostaną na materiale, a my uzyskamy klarowną ciecz. Garnek oczyszczony z pozostałości przypraw i warzyw i ponownie wlewamy do niego przesącz.

Wszystko jeszcze raz gotujemy, doprawiamy odrobiną soli do smaku.

I gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *