przepisy, porady i ciekawostki kulinarne

Przepis na pyszną tartę z cukinią

Cukinia to wyjątkowe warzywo, które może nas zaskoczyć wspaniałym smakiem oraz wartością odżywczą. Warzywo to stanie się jednocześnie wyjątkową ozdobą naszej kuchni oraz dodatkiem, który do naszego menu wprowadzi spore urozmaicenie. Wystarczy odrobina wyobraźni, by dzięki cukinii tworzyć wspaniałe przepisy. Jednym z tych ciekawszych jest przepis na tartę, w której cukinia pojawia się jako główny składnik farszu. Jak przygotować takie danie?

Jak zrobić tartę z cukinią?

Podstawa to składniki. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a czołowe miejsce zajmują tu takie produkty, jak: mąka pszenna (25 dag), szczypta soli, schłodzone masło (pół kostki), jajko oraz starty parmezan. Do przygotowania farszu niezbędne są natomiast takie składniki, jak: cukinia (2 sztuki), sól (łyżka), masło (5 dag), dymka (pęczek), śmietana kremówka (150 ml), jajka (3 sztuki), szczypiorek, sól i pieprz.

Jak przygotować ciasto na tartę?

Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, zagnieść je, a tak przygotowane ciasto dokładnie rozwałkować w taki sposób, by móc ciastem dokładnie wyłożyć całą formę do pieczenia. W cieście takim należy zrobić drobne nakłucia widelcem, a następnie – umieścić je w lodówce na około 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi, należy je na 15 minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodziło, a następnie piekło, można popracować nad farszem.

Przygotowujemy farsz

Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne. Pracę nad nim należy zacząć od starcia cukinii na tarce. Ważne jest to nie tylko jej posolenie, ale i odciśnięcie z nadmiaru wody. Kolejnym krokiem jest roztopienie masła na patelni, a następnie podsmażenie na niej pokrojonej dymki. Gdy zmięknie, należy ją połączyć z cukinią i dusić do chwili, gdy z warzyw tych odparuje sok. Po ostygnięciu dymkę i cukinię należy postawić do ostygnięcia.

Masa jajeczna

Jak przygotować masę jajeczną? Wystarczy śmietanę połączyć z kolejnymi składnikami: ubitymi jajkami, solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Co dalej? Farsz z dymki i cukinii należy ułożyć na przygotowanym wcześniej cieście, a następnie – zalać masą jajeczną. Całość powinna trafić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Efekt? Zaskakujący!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *