przepisy, porady i ciekawostki kulinarne

Zupa krem z dyni – przepis

Zupa krem z dyni to bardzo pożywna, sycąca a przede wszystkim rozgrzewająca i zaskakująca intensywny smakiem zupa. Co najważniejsze łatwo i szybko ją przygotować, szczególnie jeżeli zależy nam na czasie. Przepis i przygotowanie jest niezwykle łatwy.

Najpierw do garnka z wodą wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pietruszkę, cebulę, półkę selera, por oraz pęczek pietruszki. Dodajemy dwie kostki rosołowe, dwa, trzy listki laurowe oraz dwie trzy kuleczki ziela angielskiego. W tym czasie płukamy i obieramy ze skóry jedną małą dynię, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do bulionu.
Myjemy i kroimy w kostkę również dwa ziemniaki, także wrzucamy je do garnka. Ziemniaki są tutaj potrzebne po to, aby niepotrzebnie nie dodawać mąki. Ziemniaki będą bowiem pełnić rolę naturalnego zagęszczacza, dzięki czemu nasz krem nabierze odpowiedniej konsystencji.

Do gotującej się zupy dorzucamy odpowiednio, półtorej łyżeczki sproszkowanego imbiru, szczyptę niedźwiedziego czosnku, jeżeli takowego nie mamy, może być zwykły ząbek czosnku lub po prostu czosnek w proszku i odrobinę gałki muszkatołowej, szczyptę tymianku. Nie zapomnijmy także o dodaniu szczypty soli i pieprzu. Gałka muszkatołowa i imbir zdecydowanie podkreślą smak kremu, dzięki czemu jego aromat będzie intensywny. Tymianek doda natomiast odrobinę pikanterii i orzeźwienia.

Zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa łącznie z dynią i ziemniakami będą miękkie. Gdy tak się stanie, możemy spokojnie zmiksować zupę blenderem, dzięki czemu otrzymamy wspaniały, delikatny krem.

Tak przyrządzone danie podajemy na głębokim talerzu, z dodatkiem łyżki śmietany najlepiej 30% lub 36% i posypujemy kilkoma pestkami dyni. Możemy również posypać nasz krem grzankami lub powszechnie dostępnym w sklepach groszkiem ptysiowym.

Składniki :

– 1 średniej wielkości dynia
– 2 ziemniaki
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1 cebula
– połówka selera
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 kostki drobiowe rosołowe
– odrobina soli i pieprzu
– półtorej łyżeczki sproszkowanego imbiru
– odrobina gałki muszkatołowej
– szczypta tymianku
– odrobina czosnku niedźwiedziego lub sproszkowanego
– opakowanie śmietanki 30 lub 36
– pestki dyni (opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *